Ben ons bent u aan het juiste adres

Gepubliceerd op 9 juni 2022 om 07:07

Waarom het de komende jaren voor starters moeilijker wordt om genoeg te lenen voor een woning

Het energielabel van een woning kan de komende jaren belangrijk worden als je een woonlening wil aangaan: het energielabel zou bijvoorbeeld mee kunnen bepalen welk bedrag je bij de bank kan lenen. Toch als het van de Nationale Bank afhangt, dat met een reeks adviezen zowel de banken als kandidaat-kopers wil beschermen. Ook experten uit de immosector waarschuwen kandidaat-kopers ervoor om goed naar het energielabel te kijken, want kosten om een woning volgens de regels te renoveren, lopen al snel in de tienduizenden euro’s.

Denny Baert
 
34 min

Wie de afgelopen jaren een woning kocht, stond er misschien niet altijd even hard bij stil, maar bij die woning zit ook een energieprestatiecertificaat (EPC). Dat document geeft weer hoeveel energie er nodig is om je woning te verwarmen. 

Nu de energieprijzen de pan uitswingen zal je er zeker wél al bij hebben stilgestaan hoeveel kilowattuur gas en elektriciteit je thuis verbruikt. Ook de politiek en de banken zijn daarin geïnteresseerd: de politiek omdat de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal wil worden en de banken omdat de waarde van energieverslindende woningen onder druk staat.

Wat is EPC ook alweer?

Elke woning die verkocht of verhuurd wordt, moet een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. 

Op dat document staat een score, een getal dat aangeeft hoeveel energie (uitgedrukt in killowattuur) de woning verbruikt per vierkante meter vloeroppervlak. Hoe lager de EPC-score, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen. 

De EPC-scores worden op een schaal gezet, van A+ tot en met F, waarbij een woning met een energielabel A+ helemaal niets verbruikt en een woonst met een F-label meer dan 500 killowattuur per vierkante meter per jaar verbruikt. 

Het is de bedoeling dat tegen het jaar 2050 alle woningen het energielabel A hebben en dus klimaatneutraal zijn.

Kandidaat-kopers worden minder tuk op slecht geïsoleerde woningen omdat je na de aankoop van zo’n woning nog tegen een berg kosten aankijkt. 

Vanaf volgend jaar moet je een woning met een belabberde EPC-score namelijk binnen de 5 jaar renoveren zodat die opgewaardeerd wordt naar een energielabel D. 

Dat betekent: investeren in extra isolatie, betere beglazing, nieuwe verwarming… De Nationale Bank rekent hiervoor op een investering van al gauw 50.000 à 80.000 euro. Een bedrag dat de komende jaren waarschijnlijk nog verder zal oplopen door de stijgende prijzen van bouwmaterialen.

Kijk verder dan comfort

Bron:https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/06/08/lenen-voor-starters.app/?utm_source=kbc&utm_medium=referral&utm_campaign=rssfeed&utm_content=vrt-nws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.